Marjan Schaapman Communicatie

Projectleiding en -coördinatie

scrum master, product owner, projectmanager

Ruim 25 jaar projectmanagementervaring stelt mij in staat om als ogen, oren en geheugen van het project het verloop ervan te versoepelen!

Een project is gebaat bij een sterke coördinator die een centraal aanspreekpunt is voor alle in- en externe stakeholders en leveranciers. Die – wat er ook gebeurt – het overzicht houdt, die continu schakelt van het een naar het ander. Die zelfstandig processen en procedures opstart en de mensen mobiliseert die het project nodig heeft. Die vergaderingen en bijeenkomsten organiseert, acties bewaakt en knelpunten signaleert en die verbeteringen voorstelt en eventueel uitvoert.

De exacte invulling van de rol van de coördinator is afhankelijk van de gekozen methode. Is dat een agile/scrum-aanpak of werkt uw organisatie liever met een meer traditionele methode als Prince2? Wat mij betreft is de ene methode niet per definitie beter dan ander. Het meest geschikt is de methode die het beste past bij uw organisatie, doel, aard en omvang van het project, de werkwijze van de opdrachtgever en de mensen in het team. Eén ding is zeker: een methode is nooit een doel op zich en projectsucces is uiteindelijk vooral afhankelijk van de mensen die het moeten doen!

Inspirerend leiding geven aan projecten

Als scrum master haal ik met inspirerende bijeenkomsten, positieve energie en procesinzicht het beste uit een team. Als product owner vertegenwoordig ik de opdrachtgever, hak ik knopen door en zorg ik voor constructieve feedback. Als projectmanager breng ik uw project binnen scope, tijd en geld tot een goed einde.

Ik stuur interne projectteams en externe partijen aan en zorg voor helder verwachtingsmanagement en duidelijke communicatie met de stakeholders.

Daarnaast zet ik, indien nodig, een projectplan of PID op met een realistische scope, planning en begroting en verzorg ik de (management)rapportages voor de opdrachtgever en stuurgroep, een risicoanalyse en - indien nodig - een productselectietraject, aanbesteding en contractonderhandelingen.